Öppning och utveckling
Hur grundades hotellet och vad har hänt på vägen?
Hotellet består av en gård med sju fastigheter som uppfördes 1769 som stadens Södra Stadstullgård med tullkammare och bostad åt en tullmästare vid namn Bruzin. Stadsgränsen till Gränna gick vid bäcken i Södra Parken strax utanför hotellet och passerande knallar och köpmän som ville sälja varor på Gränna torg fick hos Bruzin först erlägga tullavgift för att få tillträde till byns kommers. Idag fungerar tullkammaren som hotellets matsal.
1857, närmare ett sekel efter det att husen byggdes flyttade Amalia, polkagrisens moder och kvinnan som senare också kom att ge hotellet sitt namn in i husen. Hennes livshistoria ska vi dock berätta mer om längre ner.
Ytterligare ett och ett halvt sekel senare år 2001 köper Marianne och Bengt Larsson gården för att göra den till sin privatbostad. Med sina 40 år i hotellbranschen där de tillsammans grundat, byggt upp och sålt verksamheter insåg de gårdens inackorderingspotential. De fann den historiska betydelsen, inte bara fastigheterna utan också av de profiler som bott i husen var fascinerande och ville dela med sig av den. Planen blev ett mindre personligt hotell med huvudfokus på B&B.
Husen på gården var alla K-märkta och bara tre av sju beboeliga och även dem i relativt dåligt skick. Övriga hus fungerade som vedbodar och förråd. De ägnade därför närmare två år, i nära samarbete med Länsmuseét, att varsamt restaurera och återställa husen till sin forna glans. Hotel Amalias Hus hade antagit sin första skepnad och med sina sex dubbelrum tog det emot sina första gäster i augusti 2003.
2011 tog parets dotter Caroline tillsammans med sin man Per över driften och tillsammans satsade de hårt på att vidareutveckla hotellet. Det hade fram tills 2011 varit en säsongsberoende verksamhet där beläggning och besöksmängd varit starkt kopplat till turistsäsongen i Gränna. Målet var att bli ett åretrunt-hotell som var oberoende av sommarmånaderna och där gästerna sökte sig till Gränna för att primärt besöka Hotel Amalias Hus som den huvudsakliga destinationen. För att lyckas identifierade paret de delar av hotellets erbjudande som krävde utveckling: att avsevärt höja kvalitén på rum vad gäller bekvämlighet och dess attiraljer, att utveckla köket och matsalen och att bygga upp en konferensverksamhet. Deras ledljus har varit att skapa ett hotell de själva vill bo på. Det är och fortsätter att vara en bra måttstock för såväl för de minsta som de större besluten.
Hotel Amalias Hus är idag ett fyrstjärnigt boutiquehotell med 20 rum och sviter som tilldelats flera titlar av prestigefyllda internationella branschorganisationer och rankas idag som ett av de bästa 50 hotellen i Sverige av välansedda White Guide, har 2019 tilldelats pris för Historic Luxury Boutique Hotel of Sweden av internationella Luxury Travel Guide och rankades 2018 som ett av de fem bästa boutiquehotellen i Sverige på Tripadvisor.
Vem var Amalia Eriksson?
Om kvinnan som gav namn till vårt hotell.
Amalia, dotter till hovslagare Jonas Lundström och hustru Katarina föds i Jönköping den 18:e november 1824. När Amalia bara är 10 år gammal förlorar hon båda sina föräldrar och sina fem syskon till följd av en koleraepidemi. Hon blir lämnad ensam och börjar kort därefter arbeta som piga för ett systerpar vid namn Röding. Vad som ska komma att bli en lång och svår väg till att bli en enormt framgångsrik kvinna, långt före sin tid, tar då sin början.
År 1855 flyttar Amalia 31 år gammal, in i på Brahegatan 2 (idag Hotel Amalias Hus) i Gränna. Systrarna Röding har tidigare haft gården som sommarresidens men nu bestämt sig att stanna i Gränna på heltid och Amalia får med sin tjänst som piga följa med till den nya bostaden. Kort efter flytten till Gränna träffar Amalia sin blivande man, skräddaren Anders Eriksson och de blir mycket förälskade i varandra. Anders skriver ofta kärleksbrev till Amalia när han är i iväg i sitt arbete och efter två år gifter dem sig. Amalia blir snart gravid och paret väntar tvillingar.
Det sägs att denna tid ska vara en av få där Amalia varit riktigt lycklig. Lyckan ska dock än en gång visa sig vara kortvarig för henne. Vid födseln är det ena barnet döfött men Anders och Amalia får en dotter som de döper till Ida. Det visar sig snart att olyckan inte kommer ensam och bara fyra dagar efter förlossningen dör också Anders i dysenteri (rödsot). Amalia, ensam med sin nyfödda dotter står nu utan försörjning och kan inte längre fortsätta sitt arbeta som piga. Hon har ett stort intresse av att baka både bröd och konfektyr och mitt i all sorg verkar det ändå som att en idé om hur hon och hennes nyfödda dotter ska överleva sakta börjar ta form.
Amalia ansöker till Magistraten i Grenna om att få bli egenföretagare, något som för en ensamstående kvinna är mycket ovanligt för den här tiden. Den 10 januari 1859 får hon dock sitt tillstånd av Magistraten med utlåtandet;
Gifvet i Grenna den 10 januari 1859
Då Sökanden enligt föreledt Prestbetyg, uppnått myndiga år samt begått Herrans Heliga Nattvard och har god fröjd, finner Magistraten, jemlikt 12 § 1 mom. i Kongl. Hantverksförordningen den 22 December 1846, något hinder icke möta för Sökanden, att här i Staden såsom försörjningsmedel med egna händer idka ”Bagerihantering, gent af gröfre och finare brödsorter och tillverkning af s.k. Polkagrisar”.
Amalia flyttar in i vad som idag är hotellets huvudbyggnad och i hyra betalar hon 12 riksdaler per år till systrarna Röding. Hon påbörjar sin tillverkning av bröd och konfektyr och den första polkagrisen ser dagens ljus år 1859 i vad som idag är hotellets restaurangkök.
Amalia Eriksson gifter aldrig om sig och förblir en framgångsrik egenföretagare. Hon avlider den 25 januari 1923. Hon är då 99 år gammal och en av Grännas förmögnaste och mest inflytelserika kvinnor. Amalias polkagrisar syns idag världen över, som under jultider i våra granar, i Disneys filmer. Det är idag en industri som satt Gränna på Sverige- och världskartan. Varje år bakas mer än 10 miljoner klassiska polkagrisstänger för hand av byns 15 polkagriskokerier. Kokerierna vilar aldrig och här arbetar man i treskift, alla dygnets timmar, året runt. Andra former av polkagrisar som kuddar, klubbor och skruvar skapas maskinellt och allt går på internationell export över hela världen där USA är den största importören.
Tänk om Amalia visste att hennes polkagris en gång skulle bli världskänd. Att den skulle bidra till att gynna Grännas näringsliv med 1 miljon turister varje år som kommer för att se och smaka på ett traditionellt mathantverk och vad som kommit att bli en av Sveriges främsta souvenirer.
Amalias dotter Ida vet man fortsatte att baka polkagrisar fram till 1945. Hon ligger begraven bredvid sin mor vid Gränna Kyrkogård